Degoes

Degoes zijn zeer sociale kleine knaagdieren die oorspronkelijk leven in het Andesgebergte in Chili, waar ze in grote groepen samen leven. De dieren worden echter sinds lang als huisdier gehouden.  Vermits de degoes oorspronkelijk in groep leven, worden ze dan ook het best per 2 gehouden. Doordat de bouw van de degoe, voornamelijk de oren, lijkt op de bouw van een chinchilla, worden degoes in de volksmond ook weleens mini chinchilla genoemd. Nochtans zijn degoes eerder verwant met cavia’s. Degoes worden gekenmerkt door hun nieuwsgierigheid en hun speelsheid. Door die nieuwsgierigheid is het zeer eenvoudig om de degoe tam te maken. Het vertrouwen van de degoe kan worden gewonnen door hen uit de hand te laten eten. Tamme degoes kunnen eenvoudig worden opgepakt, maar zijn geen knuffeldieren zoals bijvoorbeeld konijnen.

Gezondheid

Als een degoe gezond is, is de vacht glanzend en zacht. De ogen van een degoe hebben een levendige blik en zijn niet troebel, verder moeten de oren schoon zijn en de neus moet droog zijn. Een typisch kenmerk van degoes zijn de fel oranje tanden. Als een degoe oranje tanden heeft, is dat een goed teken voor het gebit. Bij een degoe die witte tanden heeft, zal de voeding moeten worden aangepast. In tegenstelling tot andere knaagdieren zoals de hamsters zijn degoes dag actieve dieren. Degoes hebben een levensverwachting van ongeveer: 5 à 8 jaar.

Huisvesting

De kooi van de degoes moet groot genoeg zijn omdat ze veel bewegen. De minimale grootte bedraagt 60x36x28 cm voor 2 degoes. De kooien kunnen zowel bestaan uit plastic als uit glas. Hou bij plastic kooien er wel rekening mee dat degoes hieraan zullen knagen. Binnen de kooi moeten er voldoende speeltjes worden geplaatst, zoals plankjes om heen en weer te springen. Daarnaast is het ook aan te raden om in de kooi loopradjes en buizen te plaatsen. In grote hokken kunnen er ook takken van fruitbomen en hangmatten worden geplaatst. Het plaatsen van takken voorkomt ook dat de degoes aan het plastic van de kooi knagen.

De kooi van de degoes mag niet worden geplaatst in een vochtige ruimte, dit kan namelijk leiden tot verkoudheden. Afhankelijk van het aantal degoes dat samen wordt gehouden dient de kooit minimaal om de 2 weken te worden ververst.

Klik hier voor degoe hokken

Bodembedekking

Houtvezel / zaagsel is een standaard product dat in elke dierenwinkel te koop is. Het is zacht en warm van aard en neemt vocht goed op.
Zand is ook heel belangrijk, maar neem liefst chinchilla zand en doe het in een diepe kom. De kom moet groot genoeg zijn zodat de degoe zich in het zand kan rollen. Een degoe zal in het zand rollen om zijn vacht proper en fris te houden.

Voeding

Het voer voor degoes bestaat uit een korrel, hiervoor kan dezelfde korrel worden gebruikt als voor cavia’s of hamsters of een korrel specifiek voor degoes. Daarnaast bestaat hun voer ook uit hooi, water en mag er 3 tot 4 keer per week een stuk droog wit brood worden gegeven. Verder mag er, ook 3 tot 4 keer per week, een stuk fruit of groente worden gegeven. Degoes zijn dol op; wortel, sla, witloof, tomaat, appel, appelsienen, paprika. Overdrijf echter nooit met het geven van fruit of groenten, dit zou kunnen lijden tot darmproblemen.

Voortplanting

Degoes zijn geslachtsrijp vanaf een leeftijd van ongeveer 4 maanden. Net als bij gerbils mag het mannetje bij het vrouwtje blijven, wanneer zij bevalt. De draagtijd bij degoes bedraagt ongeveer 90 dagen. Na 90 dagen worden er gemiddeld 5 jongen geboren. Bij de geboorte hebben deze jongen reeds een pels en zijn de oogjes al open. De jongen zogen tot een leeftijd van 6 weken bij de moeder, maar kunnen het nest pas verlaten vanaf een leeftijd van 8 weken.