cavia’s

 

Wij fokken ook cavia’s, zoals: teddy, rex, Amerikaans gekruind, Engels gekruind, borstelhaar en satijnen. We fokken zowel kortharigen als langharigen.

Cavia’s zijn dagactieve knaagdieren die oorspronkelijk leefden in Zuid-Amerika, waar ze reeds sinds lang als huisdier werden gehouden. In Europa zouden, volgens sommige literatuur, cavia’s reeds sinds de 18e eeuw als huisdier worden gehouden. Cavia’s leven van nature in grote groepen die bestaan uit verschillende vrouwtjes en mannetjes. Hierdoor is het aan te raden om cavia’s minstens per 2 te houden. Indien u geen koppel wil houden is het beter om 2 vrouwtjes te houden, vermits bij 2 mannetjes de kans bestaat dat ze gaan vechten.

Gezondheid

Een cavia behoort tot de zoogdieren, meer specifiek de knaagdieren. Een cavia heeft geen specifieke lichaamsverzorging nodig, net als konijnen houden cavia’s  zelf hun vacht schoon. De diertjes mogen hierdoor niet worden gewassen, want ze wassen zichzelf.Enkel voor langharige cavia rassen is een regelmatige kam beurt vereist. Een gezonde cavia heeft een frisse blinkende pels en is actief. De levensverwachting van een cavia bedraagt gemiddeld 5 jaar.

Huisvesting

Cavia’s hebben een gelijkaardige huisvesting nodig als konijnen. Beide dieren kunnen ook perfect in hetzelfde hok worden gehouden. Cavia’s kunnen net als konijnen ook buiten worden gehouden in een buitenhok met voldoende stro en beschutting. Cavia’s kunnen niet zo goed tegen extreme temperaturen plaats hun hok niet in volle zon of in tocht. We raden aan om het hok te plaatsen op een plaats waar de temperatuur stabiel is. Let er wel op dat cavia’s die buiten in een ren worden gehouden, mogelijk gaan graven.

Er zijn verschillende types van kooien geschikt voor een cavia, zowel plastic als hout. Indien u kiest voor hout, hou er dan rekening mee dat een cavia na verloop van tijd grote gaten kan knagen. De minimale grootte voor een cavia hok bedraagt 60x36x32cm. Plaats een caviahok in de schaduw om de hitte te vermijden. Het hok moet 1 maal per week worden verschoond.

Klik hier voor cavia hokken.

Bodembekleding

Op de bodem van het hok moet steeds stro liggen. Als de cavia binnen in huis verblijft raden we aan om eerst een laag houdkrullen te leggen en daarop het stro. De houtkrullen absorberen de urine waardoor eventuele geurhinder wordt weggenomen.

Voeding

De dagelijkse voeding voor cavia’s bestaat uit caviakorrel en fruit of groenten. Daarnaast heeft de cavia ook elke dag behoefte aan een bakje met vers water. De caviakorrel zal de belangrijkste voedingsmiddelen reeds bevatten, maar daarnaast mag er gedroogd brood, hooi, fruit en groenten zoals wortelen, sla , paprika, appelen, andijvie, bloemkool, broccoli, tomaat en komkommer worden gegeven. Indien een cavia in dezelfde kooi wordt gehouden als een konijn, beperk dan de groenten tot wortelen en bloemkoolloof en geef geen fruit.

Voortplanting

Een cavia is vruchtbaar vanaf 5 maanden. De jongen worden geboren met ogen open en kunnen al direct lopen. De draagtijd duurt ongeveer 63 a 65 dagen. Het mannetje kan perfect heel de tijd bij het vrouwtje blijven als je meer vrouwen hebt zitten dan mannen. Worden de cavia’s per koppel gehouden dan is het nodig om het mannetje apart te zetten zodat het vrouwtje rustig kan bevallen en voor de jongen kan zorgen. Een nest bestaat uit ongeveer 4 jongen. Na ongeveer 4 weken beginnen de jongen grotendeels zelfstandig eten, na 11 weken kunnen de jongen de nest verlaten.