gerbils

Gerbils, ook wel woestijnratjes genoemd,  zijn knaagdieren die in het wild in Mongolië en Noord – China voorkomen. Ze leven er voornamelijk in gebieden met weinig regenval en weinig begroeiing. Net als vele andere knaagdieren zijn gerbils groepsdieren. In de vrije natuur leven ze altijd in groepen, daarom is het ook aan te raden om gerbils minstens per 2 te houden. Opdat gerbils samen kunnen leven is het belangrijk dat ze samen opgroeien. Indien gerbils pas worden samen gezet nadat ze volwassen zijn is de kans op een gevecht tussen beide dieren groot. Gerbils worden gekenmerkt door hun nieuwsgierigheid en behendigheid.  Gerbils zijn zowel s’nachts als overdag actief, maar nemen regelmatig korte slaappauzes. Gerbils komen voor in verschillende kleuren, gaan van volledig zwart of bruin naar gevlekte kleurpatronen.

Gezondheid

.
Gerbils zijn van nature sterke diertjes, een gezonde gerbil wordt gekenmerkt door een blinkende pels en is zeer actief. Om die pels mooi blinkend te houden wassen ze zich regelmatig in wit zand. Het is daarom belangrijk om in het hok een bakje met chinchillazand te plaatsen. De gerbils mogen niet worden gewassen, de diertjes wassen zichzelf. Gerbils leven gemiddeld 4 tot 5 jaar.

Huisvesting

Gerbils worden het best gehouden in hokken met als minimum grootte 47x30x37 cm. Gerbils zijn zeer actieve beestjes die nood hebben aan veel beweging, het plaatsen van speeltjes is hier een goede oplossing voor. Ideale speeltjes voor hamsters zijn buizen, takken, verhoogjes en molentjes. Daarnaast moet in de kooi ook een slaaphokje worden voorzien. Gerbils kunnen zowel in gesloten plastic hokken, traliehokken of glazen hokken worden gehouden. Let er wel op dat gerbils na verloop van tijd gaten kunnen knagen in plastic hokken.

Het hok moet om de 2 weken worden schoongemaakt. De kooi wordt het best geplaatst in een niet te warme plaats (kamertemperatuur).

Klik hier voor gerbil hokken

Bodembedekking

Op de bodem kan je best een flinke laag zaagsel leggen, hoe dikker de bodembedekker, hoe beter voor de gerbils. Een bodembedekking met een minimale dikte van tien centimeter is zeer goed voor de gerbils, vermits ze hier graag in graven. Hooi en stro kan ook worden gegeven, dit zal voornamelijk worden gebruikt als nestmateriaal. Een diepe kom gevuld met chinchillazand is altijd welkom. Zorg ervoor dat de kom groot genoeg is, zodat de gerbil hierin kan rollen.

 Voeding

De voeding van een gerbils is dezelfde als de voeding voor hamsters, het bestaat namelijk ook uit korrel en fruit. Goed gerbilvoer mag je vergelijken met het hamstervoer en dat bestaat bijvoorbeeld uit graskorrels, rogge, pinda’s, graan, johannes-brood, haver, maïs, zonnepitten en andere soorten pitten en noten. Daarnaast mag er ook een stukje appelsien, appel of paprika worden gegeven. Verder mag er 3 tot 4 keer per week gedroogd brood en hooi worden gegeven.

Voortplanting

Gerbils zijn vruchtbaar vanaf vier maanden, de draagtijd bij gerbils duurt ongeveer 23 dagen.  Na 23 worden er 4 tot 5 jongen geboren. Deze komen blind en naakt ter wereld en zijn dan ongeveer 2 cm lang. Als een gerbil is bevallen mag het mannetje er bij blijven. Het mannetje zal ook samen met de moeder voor de jongen zorgen. Gerbil jongen groeien zeer snel, na ongeveer een week is de vacht reeds ontwikkeld. De ogen gaan open na ongeveer 2 weken. Na 6 weken kunnen de jongen zelfstandig eten en mogen ze de nest verlaten.