ratten

 

Wij fokken ook nog tamme ratten. Ratten zijn gezelschapsdieren het is dus aangewezen om ratten per 2 of meer te houden.

Gezondheid

Ratten behoren tot de zoogdieren, meer bepaald de knaagdieren. Ratten worden gemiddeld 2 tot 3 jaar oud.
Een rat mag niet worden gewassen, de diertjes wassen zichzelf.

Huisvesting

De kooi moet groot genoeg zijn, voor het aantal ratten dat erin kunnen zitten, en er moet ook wat speeltjes voorzien zijn. Een rattenkooi, voor 2 ratjes, moet minstens 62 x 35 x 38 zijn. Dit is voor twee ratjes. Zorg er verder voor, dat de kooi niet in de tocht staat of in het felle zonlicht. Vlak naast een hete verwarming is ook niet gezond voor ratten
Buizen, spiralen en hangmatjes worden vaak met veel plezier gebruikt. Een goed ingerichte kooi zorgt ervoor dat de ratjes zich niet snel zullen vervelen. Ideaal is een traliekooi, want daarin kunnen ze alle kanten op klimmen. Aangewezen speelgoed zijn molentjes, verhoogjes, buizen en hangmatjes. Afhankelijk van hoeveel ratten er in het hok worden gehouden moet het hok elke week of om de 2 weken worden ververst.

Klik hier voor rattenkooien

Bodembekleding

Houtvezel / zaagsel is een standaard product dat in elke dierenwinkel te koop is. Het is zacht en warm van aard en neemt vocht redelijk op.
Hooi en stro is zacht en warm van aard en is goed als nestmateriaal dat kan gebruikt worden. maar ook beukenhoutsnippers zijn zeer goed als bodembekleding.

Voeding

Het eten voor de ratten bestaat uit korrel, water en droog brood of fruit. De korrel is dezelfde als voor hamsters of cavia’s. Als fruit mag je appel, appelsien, kiwi’s, pruimen, pompelmoes of banaan geven.

Voortplanting

Ratjes zijn vruchtbaar na ongeveer 4 à 5 maanden. Als je twee geschikte ouderdieren hebt gevonden dan kun je ze een nachtje bij elkaar zetten. Om zeker te weten dat de paring gelukt is kun je ze het beste een week ‘s avonds bij elkaar zetten. Zet de man een week bij het vrouwtje en haal het erna dan af. Een vrouwtje is gemiddeld zo’n 22 dagen zwanger. De jongen kunnen de nest verlaten na ongeveer 6 weken.