Kanaries

Wij kweken verschillende soorten kanaries zoals, gele, groene, gloster, bonte, rode, etc.

Gezondheid

Hoe herkent u een gezonde kanarie ? Een gezonde kanarie zit recht en fris op zijn stokje. Daarnaast heeft een gezonde kanarie heldere ogen en een goed aangesloten verenpak. De snavel moet bovendien goed kunnen sluiten en glad van bouw zijn. Ook de cloaca moet proper zijn en de kanarie mag geen piepende ademhaling vertonen.

Pop of man

Bij kanaries is het zeer moeilijk om het geslacht te onderscheiden. Algemeen kan er echter wel worden gesteld dat de mannetjes doorgaans helderder van kleur zijn, met als uitzondering de witte kanaries. Toch is het echter zeer moeilijk om uitsluitend voort te gaan op de helderheid van de veren. De techniek die het meeste zekerheid biedt is het kijken naar de zang. Het zijn namelijk enkel de mannetjes die zingen. Poppen maken enkel een kort (eentonig) fluit geluid. Een andere techniek om de poppen van de mannen te onderscheiden is het kijken naar de cloaca. Bij vrouwtjes is de cloaca zeer glad, bij mannetjes is deze ruwer.

Voeding

De voedingsbehoefte van kanaries bestaat uit volgende voedingselementen: vetten, vitaminen, eiwitten, koolhydraten, kalk en spoorelementen.  Waarvan eiwitten veruit het belangrijkste zijn. Om in deze behoeften te voorzien bestaat de dagelijkse maaltijd van de kanarie hoofdzakelijk uit zaden. Er zijn in de handel verschillende zadenmixen voor kanaries verkrijgbaar. Naast de dagelijkse portie kanariezaad is het ook belangrijk om, voornamelijk in broedtijd en ruitijd/, eivoer bij te geven. Dit eivoer wordt het best gemixt met kiemzaad. Het is belangrijk om steeds vers eivoer te geven. Ouder eivoer kan verzuren en wordt droog, waardoor de kanaries hier niet meer van zullen eten. In de handel zijn er verschillende types van eivoer verkrijgbaar, al kan dit ook zelf worden gemaakt. Om eivoer te maken moeten hardgekookte eieren zeer fijn worden geplet. Vervolgens kunnen de geplette eieren worden gemengd met fijn gehakte beschuiten of met kiemzaad.

Naast de zaden en het eivoer mag er ook regelmatig vers groenvoer worden gegeven aan de kanarie. Dit mag onder andere blaadjes sla zijn of vogelmuur of stukjes appel. Volgende kruiden mogen worden gegeven aan kanaries: paardenbloem, herderstasje, grote weegbree, kruiskruid, klein hoefblad, beemdgras, melkdistel, … Let er steeds op dat het groenvoer vers is en niet is bespoten.

Kweken

Het kweekseizoen bij kanaries begint doorgaans in de vroege lente. De start van het kweekseizoen wordt beïnvloed door de zon en warmte. In jaren met een “strenge winter” zal de kweek bijgevolg later beginnen. Door de warmte en het licht zullen kanaries die binnen worden gehouden vroeger beginnen kweken dan de kanaries die buiten worden gehouden. De broedtijd bij kanaries duurt 13 dagen.

Kanariejongen groeien zeer snel en krijgen snel hun eerste veertjes. Afhankelijk van de grootte van het nest zullen de jongen vanaf een leeftijd van 14 dagen uit het nest proberen vliegen. De eerste dagen nadat de jongen zijn uitgevlogen blijft de moeder hen voeden, maar eten ze ook al gedeeltelijk zelfstandig.

Huisvesting

Kanaries zijn van nature groepsdieren. Het is dan ook aan te raden om kanaries per 2 of in groep te houden. Kanaries kunnen worden gehouden in hokken of in volières. Als u verschillende kanaries samen wilt houden is een volière het meest geschikt. Dit kan zowel een binnen als buiten volière zijn. De volière kan zowel een gekochte als een zelfgemaakte zijn. Voor buiten volières is het belangrijk dat de kanaries in de zomer voldoende schaduw hebben en in de winter voldoende beschut zijn tegen de koude. Bovendien moet de volière bescherming bieden tegen wind en regen.

Indien u slechts 1 of 2 kanaries wil houden is ook een vogelkooi zeer geschikt. Er bestaan kanariehokken in alle grootte en vormen. Het meest ideale zijn rechthoekige kooien, deze zorgen voor de meeste bewegingsvrijheid voor de vogel. Hokken met een versmalling naar boven toe zien er doorgaans aantrekkelijker uit dan de gewone rechthoekige hokken, maar deze hokken hebben als nadeel dat er een beperktere bewegingsruimte is voor de kanarie.

Op de bodem van het hok of de volière kan er vogelzand of schelpenzand worden gelegd. Schelpenzand heeft als voordeel dat het minder snel vuil wordt dan het klassieke vogelzand. In een buitenvolière kan ook de natuurlijke bodem worden behouden, vb gras of zand. Indien u in de buitenvolière de natuurlijke bodem behoudt is het belangrijk om deze jaarlijks te vervangen of om te spitten.

In de hokken of volières moeten een aantal benodigdheden worden bevestigd die bijdragen tot het levenscomfort van de kanarie. Zo is het belangrijk dat er zitstokken worden geplaatst. Bij hokken worden deze zitstokken meestal bijgeleverd, maar deze kunnen ook apart worden aangeschaft. Het is belangrijk dat de zitstokken niet te glad zijn. De kanaries zullen de stokken namelijk ook gebruiken om hun nagels en snavel aan te scherpen. In plaats van zitstokken aan te schaffen kan u er echter ook voor opteren om takken van onbespoten bomen in het hok of volière te hangen. Geschikte bomen hiervoor zijn onder andere fruitbomen, berk, linde, treurwilg, hazelaar,…

Een tweede benodigheid die regelmatig in het kanarieverblijf moet worden geplaatst is een badhuisje. Het is voor de verzorging van kanaries zeer belangrijk dat ze zich regelmatig kunnen verfrissen met water. Uiterst geschikt als badhuis zijn kunststof huisjes die in de kooi deur kunnen worden gehangen. Ook andere bakjes kunnen worden gebruikt als badhuis, let er evenwel steeds op dat het bakje niet te diep is. Het water mag hoogstens 2 centimeter diep zijn.

Leeftijd

Kanaries worden gemiddeld 8 tot 10 jaar oud.

 

 

 

 

LOGO1