De  russische, saffier, pearl en isabella dwerghamster komen in de natuur voor in Noord-Kazachstan, waar ze in kleine groepjes leven. Het is daarom aan te raden om dwerghamsters per 2 te houden. Dwerghamsters slapen voornamelijk overdag, maar zijn ook regelmatig wakker en actief overdag. De activiteit van dwerghamsters wordt bevorderd wanneer ze voldoende speelmogelijkheden hebben in hun hok.  Dwerghamsters zijn zeer eenvoudig tam te krijgen door de hamster uit de hand te laten eten. Op die manier leert de goudhamster zijn baasje snel te vertrouwen. Tamme dwerghamsters kunnen zeer eenvoudig worden opgetild en bijten niet.

Gezondheid

Gezonde dwerghamsters hebben en glanzende vacht en heldere ogen. Ze hebben bovendien een proper en droog achterwerk. Men mag dwerghamsters niet wassen, aangezien deze diertjes zichzelf wassen. De gemiddelde levensduur van een dwerghamster is ongeveer 2 à 3 jaar.

HUISVESTING

Voor dwerghamsters zijn er verschillende kooien in verschillende maten en vormen en met verschillende soorten speelgoed beschikbaar. Voor een dwerghamster is het zeer belangrijk dat de kooi voor voldoende afleiding zorgt, dit kan doormiddel van buizen, verdiepingen of loopradjes. Bij hokken met buizen worden verschillende ruimtes in het hok met elkaar verbonden. Doorgaans is er de optie om de buizen uit te breiden doormiddel van extra buizensets. Een buizensysteem kan zeer leuk zijn voor een hamster en zorgt ook voor extra bewegingsruimte, maar hou er rekening mee dat de buizen ook geregeld schoon gemaakt moeten worden. Daarnaast moet er in de kooi ook een slaaphokje beschikbaar zijn.

Het hok mag zowel bestaan uit tralies als uit een gesloten plastic. Bij tralie hokken zal de hamster proberen klimmen, maar houdt er rekening mee dat hoe hoger de kooi is, hoe harder een val voor een dwerghamster kan zijn. Let bij een hok met tralies ook op dat de afstand tussen de tralies niet groter is dan 1 centimeter, anders kan de dwerghamster ontsnappen. Een nadeel van een traliekooi is dat de hamster het zaagsel en andere nestmaterialen buiten de kooi kan laten uitvallen. Dit probleem heb je niet bij gesloten hokken. Het hok moet ongeveer 1 keer per week worden schoongemaakt.

De minimale kooigrootte voor goudhamster bedraagt ongeveer 30 x 25 x 28 cm De kooi wordt het best gevuld met een dikke laag houtvezels, dit is zeer zacht voor de hamster en zal ook worden gebruikt om in te slapen. Voor het nest van de hamster kunnen er eventueel speciale hamsterwatten of hooi worden gebruikt.

Bij het plaatsen van de kooi moet je rekening houden dat de goudhamster niet in de tocht zit of ook niet in volle zon.

klik hier voor hamsterhokken

Bodembedekking

Bij het kiezen van de juiste bodembedekking moet je erop letten dat deze niet te scherp is. Scherp materiaal (sommige stro soorten) kan namelijk wondjes veroorzaken en dit kan leiden tot abcessen. Hoe zachter het materiaal, hoe fijner de hamster het vindt. Daarnaast moet je erop letten dat het niet te stoffig is. Het meest aangewezen zijn de houtvezels, dit is een standaard product dat in elke dierenwinkel te koop is. Het is zacht en warm van aard, daarnaast neemt het ook goed vocht op. Hooi en stro zijn zacht en warm van aard en kunnen als nest materiaal gebruikt worden. Als nest materiaal kan er ook gebruik worden gemaakt van speciale hamsterwatten.

VOEDING

De voeding voor hamsters bestaat uit speciale hamsterkorrel en appelsien. Goed hamstervoer bestaat bijvoorbeeld uit graskorrels, rogge, pinda’s, graan, johannes-brood, haver, maïs, gedroogd brood (vaak gekleurd), zonnepitten en andere soorten pitten en noten. In de betere speciaalzaken vind je doorgaans hamstervoeding waar al deze ingrediënten zijn in verwerkt. Je zult zien dat een hamster bijna nooit kieskeurig is en altijd heel diverse eet. Per dag eet een dwerghamster ongeveer 5 tot 10 gram voer per dag. Wanneer je een hamster te veel voer geeft, zal hij niet overmatig eten en dik worden. Het overbodige voer zal hij echter laten liggen of gaan hamsteren en dus opslaan voor latere dagen.

Naast de korrel bestaat het voer voor een dwerghamster ook uit een stukje appelsien, ze eten het vruchtvlees op en laten de schil liggen. Geef dit wel in beperkte mate m.a.w 1/6 van een appelsien per hamster. De appelsien kan ook worden afgewisseld met een stukje appel of een stukje paprika. Daarnaast mag er ook nog water worden gegeven aan de dwerghamster, al zal de dwerghamster haar vocht voornamelijk uit de appelsien halen.

Voortplanting

Russische, saffier, pearl en isabella dwerghamsters zijn geslachtsrijp vanaf een leeftijd van 3 maanden. In tegenstelling tot bij de goudhamsters mogen de mannetjes bij het vrouwtje blijven ook nadat ze is bevallen. De draagtijd bij de dwerghamsters is ongeveer 19 dagen. Na  19 dagen worden er gemiddeld 4 tot 6 jongen geboren. De jongen komen naakt en blind ter wereld. Na ongeveer 2 weken beginnen ze rond te lopen. De jongen mogen de moeder verlaten na ongeveer 6 weken, afhankelijk van de grote van de nest.