Konijnen

 

We fokken voornamelijk dwergkonijnen, zowel hangoortjes als dwergkonijnen met recht opstaande oortjes. We fokken verschillende rassen gaande van tan, siamees, bourgondier,… tot kleurdwergen. We fokken kortharigen, leeuwekopjes en hangorakonijnen.

Al onze konijnen worden jaarlijks gevacinneerd met Nobivac Myxo-RHD, dit vaccin biedt de konijnen bescherming tegen de ziektes Myxomathose en RHD.

GEZONDHEID

Een konijn wordt gemiddeld 6 tot 8 jaar en is vruchtbaar vanaf 6 maanden. Vanaf de leeftijd van 5 maanden kan een konijn als volwassen worden beschouwd.

Het vaccin Myxo-RHD biedt een bescherming van 1 jaar, het is aan te raden om het konijn jaarlijks te laten vaccineren.

Huisvesting

Een konijn heeft veel beweging nodig en kan het hele jaar door zowel binnen als buiten gehouden worden. Een Konijntje is gelukkig in een buitenhok waar het vrije loop heeft of in een binnenhok waar het dagelijks enkele uren uit mag. Het is aangewezen om het hok 1 keer in de week schoon te maken. Een konijn zal zijn behoeften altijd op dezelfde plaats in het hok doen, deze plaats kan meerdere keren per week worden schoongemaakt.

Er zijn verschillende types van kooien geschikt voor een konijn, zowel plastic als hout. Indien u kiest voor hout, hou er dan rekening mee dat een konijn na verloop van tijd grote gaten kan knagen.

De afmetingen van de kooi zijn belangrijk en hangen af van de grote van het konijn. De minimale grootte voor een dwergkonijn is 60x36x32 cm. Op de bodem van het hok moet steeds stro liggen. Als het konijn binnen in huis verblijft raden we aan om eerst een laag houdkrullen te leggen en daarop het stro. De houtkrullen absorberen de urine waardoor eventuele geurhinder wordt weggenomen.

Een konijn kan net zoals katten zindelijk worden gemaakt, wat het ideaal maakt om het konijn in huis te laten rond lopen.
Meestal heeft het konijn dan een hok waar het in en uit kan lopen en waar het kan verblijven als het baasje niet thuis is.
Als een konijn heel het jaar buiten verblijft moet u rekening houden met volgende aandachtspunten:

  • Zet het konijn nooit op een tochtige, warme ( meer dan 33°C) of koude (minder dan -3°C) plaats.
  • Zorg steeds voor een hok waar het dier kan schuilen tegen regen, wind, warmte of koude.
  • Geef het konijn extra stro en hooi in de winter.

Klik hier voor konijnenhokken

Voeding

Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan veel vezels. Die zitten vooral in ruw voer zoals hooi, stro of gras. Indien het konijntje buiten wordt gehouden, mag het ook gras eten. Hierbij is het echter wel belangrijk om het geleidelijk aan te laten wennen aan het gras zodat diarree kan worden voorkomen.

De dagelijkse voeding van een konijn bestaat uit:

  • hooi
  • konijnenkorrels – het is aan te raden om korrels specifiek voor dwergkonijnen te geven;
  • Water – Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. U kunt dit geven in een drinkflesje of in een stevige stenen bak.

Een aantal keer per week kan er een stukje wortel, wit brood of bloemkoolloof bijgegeven worden.
Geef nooit sla, prei of kolen aan een konijn, dit verhoogt de kans op diarree.

Konijnen vinden het lekker om op takken te knagen, bijvoorbeeld van wilgen. Dit is goed voor de tanden levert extra vezels op. Konijnen eten een deel van hun keutels, de zogenaamde blindedarmkeutels op. In deze ontlasting zitten onmisbare voedingsstoffen.

Algemene verzorging

De algemene verzorging van een konijn bestaat uit het dagelijks voeden van het konijn en het geven van de dagelijkse portie aandacht. Het hok van een konijn dient 1 maal per week te worden schoon gemaakt. Een dwergkonijn moet niet worden gewassen. Net zoals katten wast het dwergkonijn zich zelf.

Voorplanting

Konijnen zijn vruchtbaar vanaf een leeftijd van 5 à 6 maanden. De draagtijd bij konijnen duurt ongeveer 30 dagen. Gedurende de zwangerschap kan het mannetje bij het vrouwtje verblijven, maar dient te worden gescheiden tegen het einde van de zwangerschap. In de laatste dagen van de zwangerschap bereidt de voedster een nest voor op basis van stro en wol. Een nest bestaat gemiddeld uit 4 jongen, maar kan ook groter of kleiner zijn. De jongen worden naakt en blind geboren. Gedurende een periode van ongeveer 3 weken (afhankelijk van het aantal jongen) verblijven de jongen in de nest en worden ze op regelmatige tijdstippen gezogen door de moeder. Na ongeveer 3 weken beginnen de jongen uit het nest te komen. Vanaf deze leeftijd eten ze al een beetje mee met de moeder, maar worden ze nog hoofdzakelijk gezogen door de moeder. Pas na ongeveer 7 weken beginnen ze zelfstandig te eten, maar worden ze nog sporadisch gezogen door de moeder.

 

Hieronder vindt u een aantal konijntjes die we momenteel hebben