goudHamsters

 

Goudhamsters komen in de vrije natuur voor in de woestijngebieden van Syrië, waar ze een eerder solitair leven lijden. Hierdoor kan een goudhamster perfect alleen worden gehouden. Goudhamsters slapen voornamelijk overdag, en worden voornamelijk actief tegen de avond. Ze worden echter ook actief wanneer ze beweging in de buurt van hun hok horen. Goudhamsters kunnen zeer snel handtam worden gemaakt door de hamster uit de hand te laten eten. Op die manier leert de goudhamster zijn baasje snel te vertrouwen.

Gezondheid

Gezonde goudhamsters hebben en glanzende vacht en heldere ogen. Ze hebben bovendien een proper en droog achterwerk. Men mag goudhamsters niet wassen, aangezien deze diertjes zichzelf wassen. De gemiddelde levensduur van een goudhamster is ongeveer 3 a 4 jaar.

Huisvesting

Voor goudhamsters zijn er verschillende kooien in verschillende maten en vormen en met verschillende soorten speelgoed beschikbaar. Voor een goudhamster is het zeer belangrijk dat de kooi voor voldoende afleiding zorgt, dit kan doormiddel van buizen, verdiepingen of loopradjes. Bij hokken met buizen worden verschillende ruimtes in het hok met elkaar verbonden. Doorgaans is er de optie om de buizen uit te breiden doormiddel van extra buizensets. Een buizensysteem kan zeer leuk zijn voor een hamster en zorgt ook voor extra bewegingsruimte, maar hou er rekening mee dat de buizen ook geregeld schoon gemaakt moeten worden.

Het hok mag zowel bestaan uit tralies als uit een gesloten plastic. Bij tralie hokken zal de hamster proberen klimmen, maar houdt er rekening mee dat hoe hoger de kooi is, hoe harder een val voor een goudhamster kan zijn. Let bij een hok met tralies ook op dat de afstand tussen de tralies niet groter is dan 1 centimeter, anders kan de goudhamster ontsnappen. Een nadeel van een traliekooi is dat de hamster het zaagsel en andere nestmaterialen buiten de kooi kan laten uitvallen. Dit probleem heb je niet bij gesloten hokken.

De minimale kooigrootte voor goudhamster bedraagt ongeveer 40 x 30 x 30 cm. De kooi wordt het best gevuld met een dikke laag houtvezels, dit is zeer zacht voor de hamster en zal ook worden gebruikt om in te slapen. Voor het nest van de hamster kunnen er eventueel speciale hamsterwatten of hooi worden gebruikt.

Bij het plaatsen van de kooi moet je rekening houden dat de goudhamster niet in de tocht zit. Ook mag het niet al te koud. Goudhamsters kunnen bij temperaturen lager dan 0 graden namelijk in een winterslaap gaan, wat schadelijk kan zijn voor de diertjes. Kamertemperatuur is het meest geschikt voor de goudhamsters. De kooi staat het best in de schaduw want een hamster kan namelijk niet tegen de zon.

Klik hier voor hamsterhokken

Bodembedekking

Bij het kiezen van de juiste bodembedekking moet je erop letten dat deze niet te scherp is. Scherp materiaal (sommige stro soorten) kan namelijk wondjes veroorzaken en dit kan leiden tot abcessen. Hoe zachter het materiaal, hoe fijner de hamster het vindt. Daarnaast moet je erop letten dat het niet te stoffig is. Het meest aangewezen zijn de houtvezels, dit is een standaard product dat in elke dierenwinkel te koop is. Het is zacht en warm van aard, daarnaast neemt het ook goed vocht op. Hooi en stro zijn zacht en warm van aard en kunnen als nest materiaal gebruikt worden. Als nest materiaal kan er ook gebruik worden gemaakt van speciale hamsterwatten.

Voeding

De voeding voor hamsters bestaat uit speciale hamsterkorrel en appelsien. Goed hamstervoer bestaat bijvoorbeeld uit graskorrels, rogge, pinda’s, graan, johannes-brood, haver, maïs, gedroogd brood (vaak gekleurd), zonnepitten en andere soorten pitten en noten. In de betere speciaalzaken vind je doorgaans hamstervoeding waar al deze ingrediënten zijn in verwerkt. Je zult zien dat een hamster bijna nooit kieskeurig is en altijd heel diverse eet. Per dag eet een goudhamster ongeveer 8 tot 15 gram voer per dag. Wanneer je een hamster te veel voer geeft, zal hij niet overmatig eten en dik worden. Het overbodige voer zal hij echter laten liggen of gaan hamsteren en dus opslaan voor latere dagen.

Naast de korrel bestaat het voer voor een goudhamster ook uit een stukje appelsien, ze eten het vruchtvlees op en laten de schil liggen. Geef dit wel in beperkte mate m.a.w 1/6 van een appelsien per hamster. De appelsien kan ook worden afgewisseld met een stukje appel of een stukje paprika. Daarnaast mag er ook nog water worden gegeven aan de goudhamster, al zal de goudhamster haar vocht voornamelijk uit de appelsien halen.

Voortplanting

Een hamster is vruchtbaar na ongeveer 3 maanden. Als je wil kweken met goudhamsters mag je een mannetje ongeveer anderhalve week bij een vrouwtje zetten, daarna haal je het af bij het vrouwtje. Een hamster die gaat bevallen heeft extra houtvezels en hamsterwatten of hooi nodig, verder heeft ze geen extra zorg nodig. De hamster zal nadat ze is bevallen meer voedsel nodig hebben, dit is zeker het geval bij grote nesten.

De draagtijd is ongeveer 14 dagen. Na 14 dagen worden er ongeveer 6 jongen geboren. De jongen worden naakt en blind geboren. Na ongeveer 2 weken lopen ze reeds uit het nest en gaan de ogen open. Na ongeveer 6 weken, afhankelijk van de grootte van het nest, kunnen de jongen het nest verlaten.